"Учитись важко, а учить ще важче. Але не мусиш зупинятись ти. Як дітям віддаси усе найкраще, То й сам сягнеш нової висоти." М. Сингаївський / "Якщо ви володієте знанням, дайте іншим запалити від нього свої світильники" Т. Фулпер

понеділок, 23 січня 2023 р.

132 роки тому 23 січня народився Павло Тичина

Ніколи так душа ще не мужала!
Ніколи так ще дух не безумів!
    Найгеніальніший і найроздвоєніший український поет ХХ століття, який, за словами Василя Барки, "належав до одного ряду з автором "Слова о полку Ігоревім" і творцем "Кобзаря"". За словами Миколи Зерова, він "зруйнував готові форми української лірики і висунув нові, свої, ще нечувані й небачені... Він - своєрідна рослина з українського поля", на його поезії не відбилися жодні сусідські впливи. Комуністична влада швидко зламала його сонячний кларнет, але він таки встиг подаруват нам чимало коштовних перлин.
    Сергій Єфремов писав: "Тичину важко уложити в рамки одного якогось напрямку чи навіть школи. Він з тих, що самі творять школи, і з цього погляду він самотній, стоїть понад напрямами... Він наче випив увесь чар народної мови і вміє орудувати нею з великим смаком і майстерністю... Дивний мрійник з очима дитини і розумом філософа".
Василь Стус так писав про Тичину: "В історії світової літератури, мабуть, не знайдеться іншого такого прикладу, коли б поет віддав половину свого життя високій поезії, а половину - нещадній боротьбі зі своїм геніальним обдаруванням".
... Ах,
нікого так я не люблю,
як вітра вітровіння,
його шляхи, його боління
і землю свою.

Немає коментарів:

Дописати коментар