"Учитись важко, а учить ще важче. Але не мусиш зупинятись ти. Як дітям віддаси усе найкраще, То й сам сягнеш нової висоти." М. Сингаївський / "Якщо ви володієте знанням, дайте іншим запалити від нього свої світильники" Т. Фулпер

пʼятниця, 3 березня 2023 р.

20 цікавих фактів про відомих письменників

    Всесвітній день письменника відзначають щорічно 3 березня.
    Є щось загадкове у тому, як створювалися найвизначніші літературні твори. Кожному з них передує досвід, особливі переживання, емоції й життєві драми.
    У Всесвітній день письменника ділимося цікавими фактами з життя відомих письменників:
    Тарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем. Вмираючи, батько Т. Шевченка розпорядився своїм скромним майном та господарством. Його воля дивує надзвичайною проникливістю: «Синові Тарасові з мого хазяйства нічого не треба, — сказав батько. — Він не буде абияким чоловіком. З нього вийде щось дуже добре».
    Леся Українка вже в 5 років вона почала самостійно писати п’єси, а в 8 років — написала свій перший вірш. Вона знала більше 10 іноземних мов, європейські і слов’янські мови, а також давньогрецьку, латинську.
    Борис Грінченко усе дитинство говорив російською мовою. Але в 11 років він прочитав "Кобзар" Шевченка і порівняв книгу з Біблією. Він свідомо перейшов на українську мову. А в дорослому віці він уклав чотиритомний український словник.
    Найбільше мов серед українців знав Агатангел Кримський — український вчений, письменник, перекладач. Коли його запитували, скільки мов він знає, відповідав: «Мабуть, із шістдесят, а то й більше!» У дитячі роки він досконало вивчив німецьку, французьку та англійську мови. В юнацькі добре оволодів грецькою, турецькою, італійською, давньоєврейською, санскритом. Мови він вивчав до кінця життя, став ученим-орієнталістом світового рівня, спеціалістом з арабістики, тюркології та іраністики і лишив після себе понад тисячу наукових праць.
    Марко Вовчок вважають фатальною жінкою української літератури. Вона крутила чоловіками, як хотіла, тримаючи їх у френдзоні. А чоловіки втрачали розум від Марії Вілінської.
    Панас Мирний не любив публічності, а свої твори ховав у ящику для сала, що вберегло їх від знищення під час обшуків жандармів.
    Іван Лозов’ягін мав безліч псевдонімів. Але по-справжньому прижився один — Іван Багряний, який обрав під впливом творів Хвильового. Письменник чотири рази виривався із рук радянської влади й також тікав з-під арешту. Полювання на нього призвело до того, що Багряний завжди мав із собою ціанистий калій. Він носив ампулу у лацкані піджака на випадок, якщо його таки "вполюють".
    Число «13» було фатальне у житті Миколи Хвильового. Тринадцятого він народився і помер.
    З дитинства Ольга Кобилянська вільно володіла німецькою і польською мовами, якими писала свої перші твори. І лише згодом письменниця вивчила українську. І не просто вивчила, а стала видатною письменницею України. Чудовий приклад для тих, хто зараз переходить на українську.
    Іван Франко мав багато псевдонімів — Джеджалик, Брут Хома, Мирон, Живий, Кремінь, Марко (близько 100 псевдонімів). Він був неабияким ловеласом і вважав, що у поета має бути жінка. В ідеалі — щороку інша. Але проблем з дівчатами у поета не було ніколи. Львів – місто Франка, де він прожив сорок років з шістдесяти.  Він присвячував Львову вірші, був щиро захоплений ним. Можна сміливо казати, що місто Львів - місто Івана Франка.
    Микола Гоголь мав пристрасть до рукоділля: в’язав на спицях шарфи, кроїв сестрам сукні, ткав пояси, до літа шив собі шийні хустки. Гоголь спав сидячи, а писав свої геніальні твори тільки стоячи. До речі, він винайшов перший атракціон. Письменник переробив вітряний млин в колесо огляду і катав на нім селянських дітей.
    Льюїс Керрол-автор «Аліси в країні чудес» був професором математики, поетом і великим вигадником. Він винайшов триколісний велосипед, мнемонічниу систему для запам’ятовування імен і дат, електричну ручку.
    Джек Лондон був першим в історії американським письменником, який заробив своєю працею мільйон доларів. Лондон прожив всього 41 рік, зате працювати почав з 9 років – продавав газети.
    Агата Крісті страждала на дисграфію, тобто практично не могла писати від руки. Всі її знамениті романи були надиктовані.
    Едгар Аллан По все життя боявся темряви. Школа, в якій навчався маленький Едгар, була дуже бідна, і підручників у дітей не було. А винахідливий учитель математики водив школярів на цвинтар, де вони перераховували могили і вираховували роки життя людей. Тепер теми творів Аллана По не так дивують.
    Оноре де Бальзак завжди писав у темряві. А вираз «бальзаківський вік» виник після виходу роману Бальзака «Тридцятирічна жінка» і допускається у відношенні жінок не старше 40 років.
    Чарльз Дікенс був дитиною з важким дитинством. Його батька відправили в боргову в’язницю, а сам хлопчик повинен був працювати, щоб прогодувати сім’ю. Саме тому образи нещасних дітей у Дікенса виходили чудово.
    У Лорда Байрона було чотири домашніх гусаки, які всюди слідували за ним, навіть на громадських зборах. Курйозний випадок стався, коли Байрон навчався в Кембриджі. Він спробував провести в гуртожиток свого улюбленого бульдога, але на той час в університеті щодо собак була сурова заборона. Отримавши рішучу та остаточну відмову, Байрон дуже розсердився і купив прирученого ведмедя. Попри величезне незадоволення адміністрації в правилах, про заборону утримання ведмедів нічого не було і тому з цим фактом керівництву довелось змиритись.
    Марк Твен був другом винахідника Ніколи Тесли, який вважався самою скритною людиною свого часу. Хоча й сам Марк Твен був непоганим винахідником. Серед його розробок ‒ блокнот з відривними листочками для журналістів, шафа з розсувними полками, а також найгеніальніший з його винаходів – машинка для зав’язування краваток!
    Термін «робот» ввів чеський письменник Карел Чапек. Хоча спочатку в п’єсі він назвав людиноподібні механізми «лаборами», але це слово йому не сподобалося. Тоді він перейменував їх у роботів. До речі, по-чеськи вихідне для цього неологізму слово robota означає не просто роботу, а важку роботу або каторгу. Джерело: OP/ua 

Немає коментарів:

Дописати коментар