"Учитись важко, а учить ще важче. Але не мусиш зупинятись ти. Як дітям віддаси усе найкраще, То й сам сягнеш нової висоти." М. Сингаївський / "Якщо ви володієте знанням, дайте іншим запалити від нього свої світильники" Т. Фулпер

неділю, 26 березня 2023 р.

👉 Сьогодні Україна переходить на літній час. Пам’ятаймо!🕐

🕐 Години в українській мові – жіночого роду і є порядковим числівником: «14.00» говоримо не «дві години», а «друга година».
🕑 Хвилини і секунди позначаються кількісними числівниками, що відповідають на питання «Скільки?». Говоримо: «двадцять хвилин», «п’ять секунд».
🕒 На позначення часу треба вживати прийменник О, а не У (В). Не можна використовувати паралельні й розмовні форми: початок у 4 години. Варто: початок о 16.00 (о 16 годині).
🕕 Називаючи точний час, слід пам'ятати, що до 30 хвилин треба вживати прийменник на, по, а після 30 хвилин – прийменник за, до: пів на сьому (годину), п’ятнадцять (хвилин) на восьму (годину), десять хвилин по десятій, за десять (хвилин) третя (година), десять (хвилин) до третьої (години).
🕙 Форму «у скільки годин?» слід замінити на О КОТРІЙ ГОДИНІ?, а форму скільки годин? – на КОТРА ГОДИНА?
🕤 У певному контексті прийменник НА вказує на приблизність (Повернуся на 10 годину), а прийменник О (ОБ) указує на точний час (Повернуся о 10 годині або Повернуся об 11 годині).

Немає коментарів:

Дописати коментар